Despre mine

Fotografia mea
HOMO SUM,HUMANI NIHIL A ME ALIENUM PUTO

luni, 19 martie 2012

CARNATI DE PLESCOI ........DE BARCELONA

                                                                            Ideea carnatilor de Plescoi .......de Barcelona a venit  intr-o zi de toamna tarzie cand am dat nas in nas prin centrul Barcelonei cu o turma de oi speriate de moarte si care dirijata de fortele de ordine comasate pentru actiunea "Transhumanta",sub ochii uimiti ai trecatorilor, a luat directie de  Pirinei.
Atunci am inteles ca oile inca mai exista,si inca mai urca iarna la munte si coboara primavara la camp.
In timp ce furata de peisaj eu admiram tumultul de oi capii care scanteiau in toate partile sarind peste gardulete si borduri profitand de iarba proaspata a rondurilor din centrul metropolei sotul meu ,fire practica, ii ceru numarul de mobil ciobanului,pentru orice eventualitate.:)
Astfel ca intr-o frumoasa dimineata de noiembrie am plecat pe urma turmei de mioare iberice in inima Pirineilor Catalani, nu inainte insa de a contacta telefonic cu mandrul ciobanel tras ca prin inel,al mai ortoman cu oi  mai multe ,mandre si cornute.
 
 

   
GPS-ul a stiut drumul pana la o rascruce de drumuri dupa care n-a mai recunoscut pajistile si ne-a lasat in voia Domnului care ne-a ajutat sa gasim stana cu pricina unde ne-au intampinat doi caini ciobanesti de marimea unor juncani buni numa´ de pus la jug.Nu s-au aratat prea ospitalieri pentru ca de la primul salt al lor insotit de un latrat puternic si gros si pana la fluieratul ciobanului mi-a trecut toata viata pe dinaintea ochilor.

Salvatorul meu,ciobanul cu fluierul de os,ce canta duios, ne-a intampinat calm si ne-a spus ca oile-s pe pajiste,sa asteptam ca trebuie sa le aduca....da,ciobanii sunt calmi vorbesc rar si concis probabil in orice limba si in orice loc fie ca-s ciobani din Carpati fie ca-s din Pirinei.
 


I-am cerut baciului o mioara stearpa ca sa fie mai grasa numa´buna pentru carnatii nostri de Plescoi pe care eram hotarati sa-i facem.Lucrurile au mers ca pe roate :au taiat-o, au jupuit-o ,au aranjat-o si cat ai clipi oaia a fost in portbagaj si 80 de euro in buzunarul ciobanului.
Ajunsi acasa am scos toata carnea de pe oase si-am pus deoparte carnea de pe pulpele din spate  pentru pastrama.
  Pastrama unsa cu toate mirodeniile: usturoi,sare,piper,boia si cimbru a fost imbatata cu vin alb si uitata vreo saptamana la macerat.
Pentru carnati am tocat 3/4 carne de oaie si 1/4 de vita.Seul,la loc de cinste,a fost trecut si el prin masina de tocat si amestecat cu carnea ;el se va topi in dogoarea neiertatoare a jarului atunci cand carnatii vor ajunge pe gratar. 
     
         Matele au trecut si ele prin procesul de curatare dupa metoda traditionala: cureti si speli la ele pana-ti vine acru dupa care le intorci pe partea cealalta si faci acelasi lucru,in final le dai o clateala cu otet pentru a le "lua greata"atat lor cat si tie.Important este sa ramana curate si albe ca zapada.
       Oasele ramasese curate ca lacrima parca adunate de pe garla si cum nu vedeam la ce ne-ar fi putut folosi le-am impachetat in cateva pungi si le-am aruncat la gunoi la containerul pentru resturi alimentare din spatele blocului.Consultand insa reteta pentru faimosii carnati de Plescoi am aflat ca unul dintre ingrediente este zeama de oase...am rupt-o la fuga sa caut oasele la gunoi inainte ca acesta sa fie ridicat si sa raman in pom...chiar nu vedeam de unde as fi putut cumpara oase de oaie.Am recuperat oasele buclucase le-am spalat "cu clor"(sa nu faceti asta!!!!:))))si le-am pus la fiert.
 
          Usturoiul ,asa cum bine stiti, pentru a-l curata mai usor il pui in apa si se curata singur :)))
 
 
   Localizarea carnatilor in zona Plescoi este datata dupa razboaiele ruso-turce din sec. al XVIII-lea,cand multi bulgari si sarbi au trecut Dunarea si s-au asezat in zona Buzaului unde au inceput sa cultive legume printre care si ardei iute.O parte din sarbi s-au asezat in zona Berca -Plescoi si au preferat sa condimemnteze carnatii din partea locului cu ardei iute uscat si macinat.Incepand cu sec. XIX acest produs s-a preparat cu precadere in satul Plescoi care a devenit "patria"acestor carnati uscati si foarte condimentati a caror reteta merge din gura-n gura trecand de la o generatie la alta dar "daca stranuta mata cand ii gusta" e semn ca marfa-i buna.:)
                                 
     Cum stiam ca mata nu am sa-mi  guste carnatii ,am facut praf o legatura de ardei iute pe care-o aveam agatata-n bucatarie cumparata de la un targ medieval ,ca de....mai bine sa fie decat sa nu se-ajunga...eu la ardei iute nu ma zgarcesc niciodata :)))
Am pisat usturoiul,am incalzit o cracuta de cimbru si-am frecat-o intre palme deasupra ligheanului cu carnea tocata ,am pus si-un praf de piper si am adaugat zeama de oase cam 200 ml la 1kg de carne  si evident sare dupa gust nu prea multa insa ,carnatii  mai scad cand ii lasi la uscat si afumat si exista riscul sa iasa prea sarati nu ca n-ar fi buni dar cer si mai mult vin :)
       Am amestecat bine toate ingredientele magice intre care cateva grame de pasiune,un strop de romanism, o lingurita cu varf de traditionalism ,o mana de colaborare si multa,multa tragere de inima dupa care am lasat sa se odihneasca vreo doua ore atat carnea  cat  si intreaga echipa de bucatari care au contribuit la obtinerea acestui nou produs:Carnati de Plescoi de Barcelona :)
 Cine a facut de fapt carnatii?...Adelina evident,mezina familiei care este nelipsita din bucatarie mai ales cand se intampla lucruri "ciudate"spune ea adica altceva decat ceea ce face mami de obicei.

Nu am avut palnie speciala pentru carnati de Plescoi dar cum romanu-i inventiv s-a solutionat si aceasta problema si cu o viteza naucitoare carnatii de Plescoi de Barcelona se incolacesc in platoul care devine tot mai neincapator.
In cazul in care va aventurati la asa ceva nu uitati sa ungeti matele cu un pic de ulei ca treaba sa mearga ca ....unsa!:))





 Odata terminate matele de umplut carnatii se lasa o zi doua la zvantat  dupa care pot fi consumati asa cruzi sau gatiti.
   Noi insa dornici sa miroasa carnatul un pic a fum am improvizat o afumatoare si cu cateva buturugi de vie din podgoria Freixenetului am facut o fumaraie pentru carnatii nostri de Plescoi de.... Barcelona.
   Carnatii de Plescoi uscati si afumati se spune ca sunt o nebunie udati cu vin rosu de Pietroasele...... ai nostrii insa  au fost udati cu vino tinto de Rioja care uda al naibii de bine..va asigur eu!:))

 

 Carnatii de Plescoi de Barcelona se pot manca uscati si afumati la metru sau la cat se poate....si va asigur mata noastra,mezina familiei, a stranutat cand i-a gustat!:))

 
Carnati de Plescoi de Barcelona....marca inregistrata!:)

8 comentarii:

  1. Aaah, ce pofta imi facusi, am stranutat numai privind!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ha!ha!ha!...deci e marfa buna? Bine-ai venit pe la mine,las usa data de perete intotdeauna!:)

      Ștergere
  2. ioiii, la asa ceva nu m-as fi asteptat!! ce bunaciune de carnati ati facut voi aici...da' afumatoarea m-a dat gata, zau!...sus, pe bloc?? de vinu' ala extraordinar nu mai zic nimic, ca am atata saliva in gura si de la carnati ca nici cu 4 l de apa n-o sa-mi treaca...ufff, ce mi-ai facut, Adino ;P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))))Afumatoarea a devenit celebra Liana,nu facem noi multe lucruri dar putine cate facem le facem cu tragere de inima si multa pasiune!..Merci de vizita pup!

      Ștergere
  3. wow! Super, Adina! Ce idee minunata ai avut, iar pozele sunt senzationaleeee :)Like!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci Roxana :)..intr-adevar a fost un inceput si de atunci repetam istoria in fiecare toamna! pup si merci de vizita!

      Ștergere
  4. Felicitari!
    Ati fost publicata si aici...
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=599314986845047&set=a.101083836668167.1878.100002996525382&type=1&theater

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim pentru aprecieri si invitatie!...O s-o onoram cu placere si interes! ..Ne bucuram tare mult! :)

      Ștergere